June 2, 2011

Tutorial : Fake eyelashes using photoshop

Hello peoples!Blink

Do you want a gorgeous eyelashes looks without any makeup materials ? It's easy dude. You can see the examples below. Scroll down now.





Please focus on the eyes cutie. So, is anyone here curious to know how can I made it ? Ok, lets start baby.  This is actually my first time making tutorial. Sila bagi tunjuk ajar.-_-

1. First sekali, korang mesti ada Adobe Photoshop. Aku guna CS5. kalo guna CS3 or CS4 pun boleh gak.
2. Go to this WEBSITE dan download la brushes yang nak digunakan nanti. Korang taip ya eyelashes brushes dekat search box tu.
3. Lepas download, extractkan file yang dah di download tu. Then, barulah korang bukak software Photoshop.

4. mula-mula sekali nampak macam ni. eleh, macam la korang tak taukan. tu pon nak cakap ke. keke.


5. Korang klik dekat brush seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas. Brush Tool ehh.




6. Pilih mana-mana jenis eyelashes yang korang dah download tadi. cantik-cantik sikit ehh. :P


7. Ni sesi pilih gambar pulak. klik File>open. Pilih la gambar yang korang nak edit. Lepas tu,  korang bagi perhatian dekat tempat yang aku circlekan tu. Klik create new layer dan seterusnya akan jadi macam no 2 tu.


8. Dah pilih gambar, then korang klik la edit > free transform untuk adjustkan eyelashes tu.


9. Korang adjust sampai korang rasa dah cantik terletak di kelopak mata. Dah cantik, tekan enter untuk lihat hasilnya. tapi, step yang ditunjukkan di atas hanya untuk sebelah mata je. kalo nak buat untuk mata yang sebelah lagi, korang ulang dari step create new layer.


My dearest readers, inilah hasilnya. Selamat mencuba.

maaf kalau ada yang tak faham. this is my first time, so maybe ada kekurangan. Miyane.

p/s kalo tak faham, boleh refer sini. aku pun belajar dari sini. [LINK]


3 comments:

RsIef said...

aisemenn~ boleh ku cuba tok,.ahaha,. siap jak gmba biak ku edit ku pastok...

daydenk farah said...

@RsIef gambar biak ka gambar gerek ? yerrr. HAHA, niat ko jaik.

Akeyla Frr . said...

walawehh :D
Hebakk !
Nak jugak !
Hihi , kak . Ada tuto lain tak guna adobe niii ?