May 25, 2011

UTM vs UiTM



Bismillahirrahmanirrahim

Assalamua'laikum & selamat pagi semua. Aku buat entri ni sebab benda ni salu terjadi...Bila orang tanya aku U mana, aku cakapla UTM...Pastu diorang tnya, UiTM mana? Mensirap beb! Kenapa aku mensirap? Ye ah, penat2 aku belajar nak masok UTM, suka2 ati je cakap aku UiTM....Pemes sangat ke UiTM tu? Padahal UTM tu 2nd top unibesiti kat negara ni kot, and 1 of the earliest unibesiti kat negara ni. Ada bukti yang kata UTM ni lagi tua dari UM...Ke masyarakat x amek tau hal sekeliling? 

Bukan apa, bagi aku la kan...UiTM tu macam 2nd class universiti...Sapa2 yang x setuju, boley la kita berdebat kat ruangan komen ok. Tengok pada standard laaaa, most of the UiTM students adalah intake yang xley survive kat matrik (intake Disember) & Budak2 lepasan SPM yang x dapat matrik. Kalo ada yang mintak ngan iklas ati pon,,sebab senang nak dapat...X payah nak compete ngan students bumiputera yang jaoooooooohhhh lagi cemerlang.

Kadang2 tu jenuh gak lak nak cerita pasal UTM ni,,asek2 UiTM...Kat tempat aku praktikal ni pon orang kata aku budak UiTM, aku kena tekan btol2 kat perkataan UTM tu, baru diorang x tersilap. Bukan apa, benda ni pengetahuan am kot. Even nama dekat2, kena la tau...Dari dok umpat2 pasal orang len, bek amek tau pasal unibesiti2 kat Malaysia ni....Meh tgk logo kedua-dia unibesiti....

Bukannya jeles ngan populariti UiTM, tapi da fed up sebab people never recognize UTM yang da banyak bagi sumbangan kat negara kita lam sektor Teknologi. Memang ramai usahawan Bumiputera yang berjaya datangnya dari UiTM, tapi para engineer, arkitek pe suma dari UTM....Sekian."


hai tuan punya tangan yang menaip kata-kata di atas, kata-kata anda sememangnya agak kasar. di mana kita belajar tak penting, yang penting, nawaitu. Universiti yang top tidak menjamin kejayaan seseorang sebaliknya usaha individu tersebut. tak perlu nak merendah-rendahkan Universiti lain. Jangan nanti menyesal di kemudian hari gara-gara kata-kata yang tidak berlapik. renung-renungkan.

i found it HERE. peace!

4 comments:

miss . eya =) said...

woww kita copy duhal. haha. bgs2. budak ya dh delete entry ya.

daydenk farah said...

@miss . eya =) cuak kali. hehe. suma biak uitm hentam nya. hihi

dihadiha said...

Sama2lah kita.
Xpe.
utm tetap besttttt

daydenk farah said...

@dihadiha aah, sume tempat best bljr, asalkn kite menikmati masa belajar tu. :)